Bestandsformaten en wat kan ik ermee?

Compressie, archives

De meeste bestanden zijn ge-zipt. Voor de meeste besturingssystemen bestaat software om dit uit te pakken. Enkele voorbeelden: WinZip (Windows), PKUNZIP (DOS) en unzip (o.a. UNIX).

Uitpakken onder DOS met pkunzip: pkunzip bestandsnaam.zip

Uitpakken met unzip: unzip bestandsnaam.zip

Na het uitpakken komen er een of meerdere bestanden op je harddisk te staan in de directory waar je het commando intikt.

Verschillende formaten

Er zijn buiten ASCII (.txt) en HTML (.html) enkele andere formaten waarin de informatie wordt aangeboden:

Adobe Portable Document Format (.pdf)

PDF bestanden zijn in een universeel grafisch formaat opgeslagen en te bekijken met Adobe Acrobat Reader. Acrobat Reader is voor alle bekende besturingssystemen GRATIS te downloaden:

PostScript (.ps)

PostScript is een printerbesturingstaal van Adobe. Een hoop (laser)printers ondersteunen deze taal. Als je een PostScriptprinter hebt volstaat het om het PostScriptbestand ongewijzigd naar je printerpoort te sturen. Als je geen PostScriptprinter hebt zijn er ook programma's die het omzetten in besturingscodes voor de meest gangbare printers en formaten (gif, tif e.d.). Een 'preview' op het scherm is ook mogelijk. Een programma dat dit doet heet Ghostscript. Versies voor Unix, VMS, OS/2, MS-DOS, Windows en Macintosh zijn
hier gratis op te halen.

Microsoft Word (.doc)

Microsoft Word is een moderne tekstbewerker met een hoop toeters en bellen. De .doc bestanden zijn in 'recente' versies van Word in te lezen en uit te printen. Als je geen zin hebt om Word te kopen is er een gratis versie waarmee je alleen kunt kijken en printen.
Hier is de gratis Word Viewer op te halen (Alleen voor Windows/Windows 95/Windows NT)

HPGL (.hgl) - Plotter besturingstaal

HPGL is een taal waarmee plotters worden aangestuurd. Er is voor MS-DOS een leuk stukje software gemaakt waarmee je deze files op (vrijwel) iedere printer kunt uitprinten. Ook kun je uitvoeren naar PostScript of TIF.
Hier staat een kopie van het programma PRINTGL dat dit doet.

Teletron T813 homepage